Kredit EU u iznosu od 200 miliona evra za budžet Srbije

Bez autora
Jul 05 2010

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren potpisali su danas u Briselu sporazum o kreditu u vrednosti od 200 miliona evra, koji je EU odobrila kao makroekonomsku pomoć Srbiji.Rok otplate kredita je osam godina sa godišnjom kamatom od oko jedan posto. Ova pozajmica EU biće isplaćena u dve tranše od po sto miliona evra. Prva tranša se očekuje ovog leta, ili najkasnije u septembru, dok bi druga tranša trebalo da bude isplaćena do kraja godine.

Kredit EU u iznosu od 200 miliona evra za budžet SrbijePotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren potpisali su danas u Briselu sporazum o kreditu u vrednosti od 200 miliona evra, koji je EU odobrila kao makroekonomsku pomoć Srbiji.

Rok otplate kredita je osam godina sa godišnjom kamatom od oko jedan posto.

Ova pozajmica EU biće isplaćena u dve tranše od po sto miliona evra. Prva tranša se očekuje ovog leta, ili najkasnije u septembru, dok bi druga tranša trebalo da bude isplaćena do kraja godine.

Da se Srbija neposredno zaduživala ovaj kredit bi bio skuplji, i to za oko 30 miliona evra.

Uslov za dobijanje kredita se odnosi na to da Vlada Srbije do kraja jula usvoji zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji će ograničiti troškove budžeta. Kreditni aranžman Srbije sa EU u potpunosti je prilagođen potrebama naše zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik